Patrik Clasén, September 26 2025

Vinskörd 250920, Lammets första!

Skörden börjar i morgonstund

Vinfältet som Lammet arrenderar del av ligger vackert vid Niklas och Fridas gård Fulltofta i Skåne

Skördelaget, ivriga att komma igång

Fokuserad hovmästare Anna. Sekatörerna är riktigt vassa så fokus krävs, och jo Mattias var en av tre som klippte sig i fingret trots Niklas varning

Skörde fick ske i två omgångar. Första svängen tog vi allt som var skadat av hårt getingangrepp. Vi selekterade och rensade både på fältet och sen en gång till före press.

Solarisdruvan är både vacker och en riktigt god ätdruva. Jo, vi smakade en del. Tunt, transparent skal och små kärnor. Upplevs nästan som kärnfri.

Niklas är noga mycket med städning i vineriet. Inget oönskat får riskera vinets kvalitet.

Olaf och Lars fick jobba hårt med selektering men var glada hela dagen. Ändå.

Niklas körde den pressade druvmusten till Lammet där jäsningen kom igång riktigt bra. Bubblar fint och doftar lovande!

Första fatprovet. Mätning av hur processen går. Redan efter några dagar har en del av sockret i druvan omvandlats till alkohol. 

Hur smakar det då? Niklas provar först.

En lycklig Mattias konstaterar att druvjuicen är på väg att omvandlas till vin. Fortfarande riktigt sött. Inga ovälkomna bismaker. Det här kan bli riktigt bra!  Nästa sommar kan du själv testa hur det gick =)


Written by

Patrik Clasén

Older 20250702